PLC

S7-1200 PLC Ders V “Bir PLC’nin Anatomisi ”

Bu bölümde bir PLC ‘yi elimize aldığımızda ondan neler öğrenebiliriz. Üzerindeki işaretler nedir ne değildir bunu öğreneceğiz. Hadi başlayalım

Siemens S7 1200 PLC

Yukarıdaki şekilde bir adet S7 1200 PLC görüyorsunuz. Kısım kısım inceleyelim

CPU 1214C : Serimizin adı S7 1200 ancak bu serinin farklı farklı modelleri var CPU 1214C-1215C-1216C gibi.Bu farklı modeller farklı özellikler barındırıyor. Mesela kapasiteleri gibi, genişlemeye imkan verip vermemesi gibi, üzerindeki giriş çıkış sayıları gibi.

Biz uygulamalarımızda bu CPUyu kullanıcaz. C  nin anlamı kompakt bi ürün oldugu anlaımına geliyor. S7-1200 serisinin hepsi C’dir. Ama 1500 de bazıları C değildir mesela. Yani modül almaz genişlemeye imkan tanımaz

DC/DC/DC: DC beslemeli olup, girişlerin transistörlü giriş olup, Çıkışların da transistörlü çıkış olduğunu anlamamıza yarayan kısım.

Run stop: Çalışıp çalışmaması, (aynı zamanda program atarken yanıp söner)
Error: Hata
Maint: Bakım ihtiyacı anlamlarına gelir
Giriş ve çıkışların üstlerindeki ışıkları yorumlayın.

Not : PLC’nin bağlantı yapılan klemenslerinin bulunduğu kapakçıklar yerinden kolayca çıkabilmekte.

Kapakçıklar yerinden çıkınca böyle görünüyor

PLC Beslemesi ve Dahili Güç Kaynağı: Sol üstte bulunan bu kısım, PLC ‘nin beslemesini gösterir. Resimde göründüğü üzere burası 24 V’luk beslemenin giriş kısmıdır. Yanında ise dışa doğru ok gösteren 24VDC yazan kısım ise PLC’nin içinde barındırdığı güç kaynağıdır. Şimdi bu PLC için belki bir avantaj sağlamayabilir zaten dışarıdan bir 24V güç kaynağı ile beslediğimiz için, ama AC beslemeli PLC’lerde burayı girişleri beslemek için kullanabiliriz. Çok yüksek akım çekemiyoruz ancak yine de işimizi görüyor.

Analog input. : 2 adet analog girişimiz mevcut.  Tüm serileride yeri oradadır. Yanındaki giriş ise mc kart, memory card veya hafıza kart takma yeridir. Bilgisayardan aldığımız programı buradan yükleyebiliriz. Yedekleme, güncelleme, program çekme gibi işlemler yürütebiliriz. Ancak sadece firmanın kendi sd kartını kullanabiliyoruz. Ve kartı kesinlikle formatlamayın çünkü geri dönülmez şekilde hasar görüyor.

Link ışığı: 1200 serisinde PLC ile bağlantımızı Profinet yani Ethernet bağlantı ile sağlıyoruz.  Bunu bir Ethernet kablosuyla ağa bağlayıp ağdan internete bağlama şansımız mümkün. Tüm ürünleri aynı ağda buluşturabiliyoruz. Ve uzaktan erişebiliyoruz. Bu gerçekten güzel bir avantaj. Yüksek hızda uzun mesafelerde haberleşme imkanı elde etmiş oluyoruz. Daha  önceki serilerde biliyorsunuz, PPI MPI gibi kablolar kullanıyorduk özel kablolar. Ve bunlar çok maliyetliydi. 

Signal Board: Ortadaki kapakçığı çıkarıp buraya genişletme board’u yani signal board’u ekleyebiliyoruz. Onu oraya takarak, PLC ye hiç müdahele etmeden giriş çıkış sayısını artırabiliyoruz. Board’un hemen altındaki kablolardan yeni giriş çıkışlarımız olmuş oluyor.

Not Bu modeller seri haberleşme, Profinet haberleşme ve Modem bağlantısı gibi bağlantı bağlanabiliyor.

Sağ tarafında ise 8 taneye kadar signal modülü ekleyebiliyoruz. Ana PLC’nin sağ tarafındaki kapakçığı çıkararak tak çıkar mantığı ile modülleri kolayca ekleyebiliyoruz.

PLC’ler raya oturtularak veya panoya vidalanarak montajlanma özelliğine sahiptir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir