Esp8266 Gömülü Sistemler

NodemCU V3 (ESP8266) Wi-Fi Modülü – Nedir ? Nasıl Programlanır ?

Öncelikle şu isim karmaşasına bi açıklık getirelim:

ESP8266: Devre kartının üzerinde ki wi-fi çipi
NodemCU: NodeMcu aslında ESP8266’yı LUA dili ile programlamak için geliştirilmiş bir firmwarein ismi. Fakat ayrıca NodeMcu DevKit isminde  geliştirme kartları da olduğu ve çok tutulduğu için bu kartlara da kısaca NodeMCU diyoruz. Biz de makalemizde artık bu ismi kullanacağız

NodeMCU; madeni paradan biraz daha büyük boyutta, minik bir elektronik devredir. Açık kaynaktır, ucuzdur ve yeteneklidir. Piyasa da çok farklı NodemCU kartları da mevcuttur.

NodeMCU V3 Pinout - ShopOfThings | Electronics projects diy ...

Düşük gerilimli enerjiyle çalışır. Üzerinde çok sayıda bağlantı noktaları vardır. Bu bağlantı noktalarını kullanarak bağlayacağınız başka elektonik bileşenleri yönetebilirsiniz. Barındırığı WiFi sayesinde kolayca IOT yani nesnelerin interneti olarak bilinen cihazlar yapmanıza olanak sağlar.

Not: NodeMCU harici olarak Vin pininden (6-12 volt ) beslenebilir.

HTTP kütüphaneleri sayesinde web istemleri yapabilirsiniz veya web sunucusu çalıştırabilirsiniz. Bu sayede internet üzerinden bu cihazla iletişime geçebilirsiniz. Uzaktan bir şeyleri açabilir veya kapatabilirsiniz.

Programlama dili olarak Lua betiği yani scripti kullanır. Buna rağmen yine de; Arduino IDE ve Arduino’nun kullandığı dille de programlanabilir. Micro USB kablosuyla bilgisayara kolayca bağlanır, programlanabilir ve veri iletişim kurulabilir.

Ardinuno Benzeri Donanımsal G/Ç

NodeMCU, ayarlayabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz gelişmiş bir donanımsal G/Ç arabirimine sahiptir. Yani donanımsal bir girdi-çıktı APIye sahiptir. Bahsi geçen bu API kullanmak için çok çaba sarf etmenize gerek kalmaz. Kod yazım şekli Arduino cihazlarda olduğu gibidir. Yani o cihazlardaki yapıya çok benzerdir. Fakat NodeMCU, Arduino cihazlara nazaran daha etkileşimlidir .

NodemCU için 4 farklı programlama seçeneği mevcut;

1- AT komutlarıyla: AT komutlarıyla programlayabilmek için ESP içerisinde AT firmware bulunması gerekir. Bu firmwarelerden en stabili

2-LUA Programlama:  LUA ile programlayabilmek için ESP8266 içerisinde nodemcu firmware yüklü olması gerekmektedir. Bu firmware aracılığı ile LUA ile yazılmış programlar ESP8266 tarafından yorumlanmaktadır.

3-Arduino IDE:  Arduino ide ile programlanacaksa içerisinde hiç bir şey yüklü olmasına gerek yok. Sadece Arduino ide üzerinde gerekli yüklemelerin yapılması gerekiyor. Bunun için biraz googlellamak yeterli. Burada bilinmesi gereken şu; arduino ile programlandığında ESP8266 içerisindeki yüklü firmware siliniyor. Daha sonra AT veya Lua modunda kullanmak isterseniz firmware yüklemeniz gerekir.

4- MicroPython: ESP8266’yı micropython ile programlamak için, içerisine micropython firmware yüklemek gerekiyor. Micropython mikrodenetleyici dünyasında hızla gelişen bir programlama dili. Yakında kendisini iyiden iyiye hissettirecektir.

Peki Neden Arduino Değil de NodeMCU?

Öncelikle NodeMCU’ya eş-değerdeki Arduino’larda WiFi mevcut değil. Bu tür Arduino’lara WiFi yeteneği kazandırmak için ek olarak WiFi modülü almak gerekiyor. Sonra da kod yazarak modülle iletişim kurmanız gerekiyor. Gördüğünüz gibi hem modül almanız gerekiyor hem de iletişim kurmak için fazladan kod yazmanız gerekiyor. Bu ise IOT yani internet şeyleri kavramına anlamsız bir yük.

Neyse, diyelim ki; WiFi modüllü minik Arduiono’lar üretildi, ki böyle cihazlar yok değil. Fakat NodeMCU’ya oranla pahalılar!

USB-TTL çeviriciye sahiptir ve Tak&Çalıştır’a hazırdır.

USB-TTL çevirici kısmını biraz açayım. Eğer bu çeviri olmazsa bu tür cihazları bilgisayara USB ile direkt bağlayamazsınız ve programlayamazsınız. Bilgisayar ile iletişim kuramazsınız.

Bunları yapabilmek için USB-TTL çevirici ek modül almanız gerekir. Genelde bu modüller FTDI işlemciler içerdiği için FTDI modülü olarak anılır. Teknik olarak TTL-USB çeviricidir aslında. Çok pahalı değillerdir.

Bazı minik Arduino modellerinde bulunmaz. NodeMCU’da vardır.

Peki NodemCU V3 Nasıl Programlanır ? Adım Adım anlatalım

  1. NodemCU V3 kartını bilgisayarımıza bağladık
  2. Arduino IDE programını çalıştırıyoruz. Dosya tercihler bölümünden resimdeki alana, http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json linkini yapıştırıyoruz.

Sonra tamam deyip çıkıyoruz.Arduino IDE yi kapatıp tekrara açıyoruz.

3. Araçlar, Kart, Kart Yöneticisini tıkladık

4. Karşımıza gelen pencerenin arama bölümüne ESP yazıyoruz ve ESP modülün kütüphanesini bulduktan sonra kur diyoruz !

Burada zaten kurulu olduğu için kur butonu aktif değil.

5. Ardından araçlar, kart bölümünden Nodemcu kartını seçiyoruz.

Önemli not daha: Bazen windows 10 bilgisayarlarda Nodemcu sürücüsü tanınmıyor ve port numarası seçemiyorsunuz. Bunun önüne geçmek için bu linkteki uygun sürcüyü indirip, bilgisayarınıza yüklemelisiniz
https://github.com/nodemcu/nodemcu-devkit/tree/master/Drivers

Önemli Not Daha: Bazen olmaz, binlerce driver da yükleseniz bir türlü portu göremezsiniz. Arkadaşlar çok uzaklara gitmeyin kabloyu değiştirin ! İnanın 4. kablo da portu gösterebilirdim (telefonumun şarj kablosuydu) Bu değerli bilgiyi herkes söylemez 😉

6. Son olarak Dosya, Örnekler, ESP8266, Blink örneğini seçiyoruz ve derleyip kartımıza gönderiyoruz.

Sonuç :

Evet bir sonraki örneğimizde ESP kartının üstündeki ledi nasıl uzaktan kontrol edebileceğimizi göreceğiz. Kafanıza takılan soruları veya eklemek istediklerinizi lütfen yorum olarak belirtin. İyi çalışmalar…

Kaynaklar: https://www.themt.co/blog/110-elektronik/344-nodemcu-bir-seyleri-wifi-ile-kolayca-baglayin, https://www.youtube.com/watch?v=yOUOXD7o7g4, http://www.nodemcu.com/index_en.html, https://mikrodunya.wordpress.com/2017/08/23/nodemcu-ve-basit-bir-uygulama/

Similar Posts

One thought on “NodemCU V3 (ESP8266) Wi-Fi Modülü – Nedir ? Nasıl Programlanır ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir