Güncel

Firebase Nedir ?

Firebase, Google’ın verileri kaydetmek için çeşitli araçlar sağlayan mobil uygulama geliştirme platformudur:
Kullanıcı girişlerinin olduğu ve verilerin saklandığı birden fazla platformda geliştirilecek bir yazılım projeniz varsa Firebase size bu konuda oldukça fayda sağlayacaktır.2022 itibariyle bulut bilişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliği ve erişilebilirliği kolaylaşmıştır.

Günümüzde geliştirilen yazılım projelerinin kendine ait programlama dili ve bağlantı şekilleri vardır. Server-side kapsamında, dataların kaydedildiği ve gerektiği durumlarda kullanıcıya sunulması, platformların genel sorunudur. Firebase ise, bu noktada geliştirilmiş bir çözüm yoludur.

Firebase nedir?

Firebase; uygulama yönetimi, kullanım takip, depolama, bildirim iletme gibi temel işlemleri sunucu taraflı kod yazmaya ihtiyaç duymadan halleder.

Realtime Database, Notification, Remote Config gibi özelliklerle birlikte her uygulama için ayrı ayrı ulaşım imkanı sağlıyor.

  • Realtime Database: gerçek zamanlı, bulutta barındırılan, NoSQL veritabanı; veriler bir JSON yapısında saklanır.
  • Cloud Firestore: gerçek zamanlı, bulutta barındırılan, NoSQL veritabanı; veriler “belgeler”de saklanır.
  • Cloud Storage: dosyaları yüklemek ve indirmek için ölçeklenebilir dosya depolama.calable file storage to upload and download files.

Verilerinizi Firebase’e kaydettikten sonra, Firebase konsolunuza giderek tüm verilere çevrimiçi olarak erişebilirsiniz. Ek olarak, javascript ve diğer programlama dillerini kullanarak depolama ve veritabanı hizmetleriyle kolayca etkileşim kurabilirsiniz,

Firebase Nerelerde Kullanılır?

Gerçek zamanlı veritabanı: Firebase’i veritabanınız için kullandığınızda, normal HTTP yerine WebSocket üzerinden bağlanırsınız. Bu sayede, uygulamanızdaki verileri güncellerken veritabanı diğer kullanıcılarla eş zamanlı enkronize edilir.

Dosya depolama: Firebase storage, sunucunuza yüklenmesi gereken detaları kontrol etmenizi sağlamak amacıyla kendi güvenlik kuralları ile birlikte gelir.

Doğrulama: Firebase authentication, datalarınıza erişim izinlerini kolayca kontrol edebilmenizi sağlamak amacıyla gerçek zamanlı veritabanı ve depolama ile sorunsuz bir şekilde çalışır.

Barındırma: Firebase, statik dosyalarınız için HTTP2 ile küresel bir CDN’den sunulan ve kullanımı kolay barındırma hizmeti içerir.

Sunucusuz işlevler: Firebase functions, sunucusuz işlevleri yazmanın ve dağıtmanın kolay yolunu destekler.

ML kiti: Firebase, görüntü tanıma için ML görevlerini içeren SDK’ya sahiptir.

Firebase Nasıl Kullanılır?

Firebase kullanımı için Google kimliğine sahip olmanız gereklidir.
Bu aşamada varsa sahip olduğunuz Google Mail (GMail) hesabınızdan faydalanabilir, Firebase web sayfası üzerinden giriş yaparak panele giriş yapabilirsiniz.

Android, iOS ve web uygulamaları arasında Veritabanı, Kullanıcı Yönetimi ve Uzak Yapılandırma gibi özellikler paylaşılabilir hale gelmektedir.
Hesabı oluşturduktan ve uygulama entegrasyonlarımızı tamamladıktan sonra Firebase uygulama ekranına göz atabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, Firebase ile harika mobil ve web uygulamaları geliştirebilirsiniz!

Firebase’in geliştiricilere sunduğu birçok avantaj ve argüman için Firebase dökümanlarına mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Firebase dökümanlarını incelemek için tıklayın.

Kaynaklar: https://randomnerdtutorials.com/esp32-how-to-log-data/ https://talentgrid.io/tr/firebase-nedir/
https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/blog/firebase-nedir-avantajlari-nelerdir

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir