Güncel

API Nedir?

Merhaba arkadaşlar bugün, aslında yapay zeka ve internet programcılığı konularında araştırma yaptığınızda karşınıza sık sık çıkan ve sonunda “nedir ulan bu API ! ” sorusunu getiren bir kavramı sizlere açıklıyoruz. Başlayalım

Öncelikle API‘den bağımsız sıradan bir dünya ile başlayalım.
Twitter’da her gün bir özlü söz paylaştığımız hesabımız olduğunu düşünelim. Ayrıca bu hesap hakkında atılan twitleri(mention) de yine her gün bilgisayarımızda bir dosyaya kaydettiğimizi hayal edelim.

Her gün bir twit atmak için internet tarayıcıda adres bölümüne “twitter.com” yazarak giriyoruz, ilgili kutucuğa özlü sözü yazıp “twitle” butonuna basıyoruz. Ardından twitin yayınlandığı görülüyor.
Sonrasında hesabımızın bahsedildiği twitler için arama kutusuna hesap adımızı yazıp hakkımıdaki twitleri listeleyerek kopyalayıp dosyamıza kaydediyoruz.

Buraya kadar yaptığımız işlemlerde, tarayıcı ve twitter firmasının bize sunduğu web sitesini; bu sitedeki twit gönderme ve arama özelliklerini manuel olarak kullandık, klavye, mause ve monitör ile bu özelliklere erişim sağladık.

Peki tüm bu işlemleri, (her gün bir twit atma, twitleri arama) tamamiyle otomatik olarak yapsak nasıl olurdu. Bu mümkün müdür?
Twitter’ın API’ı ile mümkün. Twitter, web sitesinde sağladığı özellikleri ve hatta daha fazlasını içeren bir API sunmaktadır.

Bu API ile Twitter’da yapacağınız işlemler bir yazılım ile programlanabilir.
Sizin için her gün bir twit atacak ve hakkınızda bahsedilen twitleri arayıp kayıt edecek bir uygulama geliştirilebilir.
Artık API’ın açılımı biraz daha anlamlı gelecektir; “Uygulama Programlama Arayüzü”

Şimdi API’nin olduğu dünyayı hayal edelim.

Twitter API’si ile, ona sorgu yapması için kodlanan uygulama, önceden hazırlanmış listedeki özlü sözlerden her gün birini bizim için paylaşabilir, ardından hakkımızdaki twitleri arayarak bir dosyaya kaydedebilir. Uygulama çalıştığı surece ek bir manuel işe gerek kalmayacaktır.

Burada bir API’nin sağladığı önemli bir faydayı görmüş olduk. API’ler otomasyon imkanı verir, süreçleri hızlandırmayı ve programatikleştirmeyi sağlar. 

Son olarak farklı birkaç API örneği daha vermek istiyorum;

eBay API: eBay’da satılacak ürünleri tek tek elle girmek yerine, otomatik olarak yükleyebilirsiniz.

Stripe API: Web sitenizden yapacağınız satışlarda, kart bilgisi ve ödeme isteği Stripe API’a iletilir.

AccuWeather API: Sitenizde veya uygulamanızda hava durumu bilgisi göstermek isterseniz, bilgileri bu API’dan otomatik olarak alabilirsiniz.

Kaynak: https://medium.com/@kurtulussahin/api-nedir-462dff9922d, http://www.apikutuphanesi.com/web-api-nedir/

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir