Arduino

Programlamaya Giriş : Algoritmalar ve Akış Diyagramları

Programlamaya başlamadan önce, programcılık mantığını iyi kavramak gerekmektedir. “Programcılık mantığı” önemli bir kavramdır. Çünkü hemen hemen tüm yazılımların, programlama mantığı benzerdir. Dolayısıyla bu kavramı iyi anlayan bir kişi, başka bir programlama dilini öğrenmeye başladığında, daha kolay bir öğrenme sağlayacaktır.

Programcılık mantığının temelini ise algoritmalar oluşturur. Algoritmalar karşılaşılan problemlere, sağlıklı bir sonuca ulaşabilmek için planlı ve kontrollü bir şekilde çözüme kavuşturulması sürecidir. Tabi ki bunun tek bir yolu yoktur. Birden çok yolu vardır. Tıpkı bunun gibi algoritmalarda çeşitlilik gösterir

Mesela günlük aktivitelerimizi algoritmik bir çerçevede ele alalım:

Sabah 7:00 kalk
Kahvaltı yap
Kıyafetini giy
Okula git
Okuldan gel
Dersini çalış
Yat

AKIŞ DİYAGRAMLARI

Akış diyagramları  işte bu algoritmaların şekil ve sembollere göre ifade edilmesidir. Akış diyagramı oluştururken farklı semboller ve şekiller kullanılır ve her birinin ayrı anlamları vardır.

sada

Örneğin günlük hayatımızda gerçekleştirdiğimiz, çay demlemeyi algoritmik ve akış diyagramları ile ifade edelim

Çaydanlığa su doldur
Çaydanlığı ocağa koy ve altını yak
Suyun kaynayıp kaymanadığını kontrol et
Kaynadıysa Çayı demle, değilse bekle
Çaydanlığa su ekle
Demik ve çaydanlığı ocağa koy
Suyun kaynayıp kaymanadığını kontrol et
Kaynadıysa Ocağı kapat, değilse bekle
Dur

sadsaa

Sanıyorum yavaş yavaş kafanızda oturmaya başladı. Şimdide günlük hayattan çıkıp programcılığın içine girelim ve klavyeden girilen iki sayıyı toplayan programın akış şemasını oluşturalım. Ancak burada öğrenmemiz gereken ilerde daha ayrıntılı değineceğimiz bir konu var.

Değişkenler: Programın herhangi bir basamağında tanımlanan ve farklı zamanlarda farklı değerler alabilen sembolik ifadeye değişken denir. Değişkenler bilgisayarın RAM adı verilen belleğinde geçici olarak saklanırlar. Değişkenleri RAM bellekte tahsis edilmiş odacıklar olarak düşünebiliriz. Yani bir değişken tanımlandığında RAM bellekte bir odacık (bölüm) açılır ve buraya değişken ismi ile ulaşılır. Gerektiğinde bu değişkenler içine yeni değerler yazılabilir. Yeni bir değer yazıldığında eski değerler silinir. 

asda.png

İşte algoritmalar ve akış diyagramları bu kadar basit. Unutmayın! programcılığa yeni başlayanlar için algoritmalar gerçekten çok önemli. İleride gerçekleştireceğiniz karmaşık problemleri anlarken etkisini daha fazla hissedeceksiniz. Sizlerde daha iyi anlamak ve kalıcı olmasını istiyorsanız, gündelik hayattaki çeşitli aktivitelerinizi bu şekilde akış şemalarına dönüştürebilirsiniz.

Farklı algoritma ve akış diyagramı uygulamaları:

asdada.png
asdada.png
sorun-algoritması.jpg

Bonus 🙂

Şimdi BTK Akademinin hazırladığı bir takım algoritma örneklerine göz atalım. BTK Akademinin örnekleri gerçekten güzel eğitimlerini beğendiğim bir websitesi.

Bir takım algoritma örneği oluşturabilecek problemler:

Kaynak: BTK Akademi
Kaynak: BTK Akademi


Klavyeden girilen sayının kalanına göre tek mi çift mi oldugunu bilen program

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir