Bir elektronik atasözü der ki ” Led yak gerisi gelir.” Gerçekten de yazılımdaki “Hello World” ile eşdeğerdir elektronikde led yakmak. Bu yüzden Arduino’ya başlarken led yakmakla başlamak sizler için en iyisi olacaktır.
Arduino ile led yakmak gayet basit. Zaten programın içinde örnek programlar bölümünde “blink” programı mevcut. Bunun ile arduinonun 13. bacağına bağlı ledi yakıp söndürebiliyorsunuz. Ama bizzat bunu kendiniz de görmek isterseniz. Kuracağınız devre şu şekilde olmalıdır.
Devre Şeması
Burada önemli nokta, ledin yanması için yanına bağlamanız gereken 330 ohm’luk dirençtir. Bu direnç ledin üzerine fazla gerilim yüklemesini önlemeye yöneliktir.
Bu dersimizde 2 adet fonksiyon ve 4 adet komut öğreneceğiz.
Bu fonsiyonlar;
- pinMode()
- digitalWrite()
1- pinMode() : İlgili pinin giriş mi yoksa çıkış mı olduğunu tanımlamak için kullanılır. Bu fonksiyon içerisinde iki adet komut kullanılır. Bunlar INPUT ve OUTPUT komutlarıdır. Bu komutlardan INPUT ilgili pinin giriş olacağını, OUTPUT ise ilgili pinin çıkış olacağını belirtir. Arduino IDE’mizin setup() yapısı içerisinde kullanılırlar.
2- digitalWrite() : Bu fonksiyonumuz ise çıkış olarak tanımladığımız pinimizin lojik olarak nasıl çıkış vereceğini tanımlamak için kullanılır. Bu fonksiyonumuzda yine iki adet komut kullanabiliriz. Bu komutlar HIGH ve LOW komutlarımızdır. HIGH komutumuz çıkışımızın lojik 1 yani +5 volt olmasını sağlar. LOW komutumuz ise çıkışımızın lojik 0 yani 0v olmasını sağlar. Bu kez fonksiyonumuzu loop() yapısı içerisinde kullanacağız:
Şimdi LED yakma uygulamamızın kodlarını yazalım:
int LED = 13; // LED değişkenine ’13’ numarayı ata (bundan
sonra programda LED yazdığımız yere
program otomatik ’13’ olarak algılayacaktır.)
void setup()
{
pinMode(LED, OUTPUT); // Led’i çıkış olarak ayarla
}
void loop()
{
digitalWrite(LED, HIGH); // 13. bacağı HIGH (5V) yap
delay(1000); // bir saniye bekle
digitalWrite(LED, LOW); // 13. bacağı LOW(0V) yap
delay(1000); // bir saniye bekle
}