Arduino Arduino Dersleri Gömülü Sistemler

Arduino Ders#2 Arduino Nedir ? Ne Değildir ?

Öncelikle bu bölümü yapıp yapmamakta kararsızdım çünkü buradaki bilgi yoğunluğu yeni başlayanlar için hem karmaşık geliyor, geldiği kadar soğutucu etki de yapabiliyor. Bu yüzden olabildiğince kısa tutacağım ve şimdilik bakmanız gereken yerleri, ilerleyen zamanlarda dönüp tekrar bakmanız gereken yerleri belirtmeye çalışacağım.

Öncelikle arduino nedir ? Arduino birçok giriş ve çıkış elemanlarıyla bunlar arasındaki bağlantıyı kuran çalışma prensiplerini oluşturan programlanabilir bir devre kartıdır. Biraz karışık geldi değil mi?  Buna bir örnekle açıklayacak olursak masaüstü bilgisayarları düşünebilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlarda, mouse, klavye, tarayıcı giriş elemanları iken, monitör, hoparlör, yazıcı ise çıkış elemanlarıdır. Ama bunlar arasındaki tüm bağlantıyı görevleri sağlayan kısım bilgisayarın beyni olan kasadır, anakarttır. İşte arduino bizim devrelerimizdeki anakart görevini üstlenen devre elemanımızdır.

Peki arduino ile neler yapabiliriz  ? Her şey. Evet bu tamamen sizin hayal gücünüzle alakalı. Hırsız alarmdan, termometrelere, solar sistemlerden drone’lara hatta 3d printer’a kadar geniiiiş bir yelpazesi mevcut. Tabi ki bunlar dışında sizin fikirlerinizle açığa çıkacak binlerce proje. Yani tamamen sizin hayal gücünüze bağlı

arduino_v2

Kısa tutacağım desemde uzun oldu sanırım hemen arduino’nun giriş çıkış birimlerini bu resimden ayrıntılı olarak görebilirsiniz.

Karışık değil mi ?  bence fazla irdelemeden siz beni dinleyin ayrıntılara sonra zamanı geldikçe yazı dizinimizde değiniriz. Şimdilik pinlerimizi tanımakla başlayalım

Digital Pinler : 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 numaralı pinlerdir. Bu pinler arduino’ya bağlanan digital giriş ve çıkış elemanları olarak kullanılabilir.

Analog Pinler : Arduino tarafından her zaman giriş olarak algılanan pinlerdir. Analog sinyalleri algılamak için yalnızca bu pinleri kullanırız. Yani potansiyometre, qtr-1a gibi

GND: Arduino’ya gelen eksi ucun bağlandığı noktalardır

VIN: Arduino’yu harici olarak beslemek istediğimizde kullanabilceğimiz pindir.

5v: Arduino’nun daimi 5v uçlarıdır. Gerekli olduğunda 5v alınır.

3.3v: Arduino’nun daimi 5v uçlarıdır. Gerekli olduğunda 3.3v alınır.

RX-TX: Arduino’nun seri haberleşmede kullandığı pinlerdir. Dolayısıyla seri haberleşme yaptığımız devrelerde bu pinleri kullanmamak daha uygundur.

PWM: Analog olarak çalıştırmak istediğimiz çıkış elemanlarına 0-5 v aralığında değer vermek istediğimizde bu pwm pinlerini kullanırız. Örnek: Motorların hız kontrolü. Arduino üzerinde yanında ~ işareti olan pinler pwm olarak kullanılan pinlerdir.

mechatronics3

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir