Kültür

Dağcılık – Yaz Temel Eğitimi

Ülkemizde bir çok kişinin uğraştığı ve tehlikeli bir spor olarak bilinen dağcılık sporu hem adrenalin hem de heyecan sevenler için iyi bir spor dalı seçeneği. Kişinin kendi sınırlarını zorladığı, hem fizik kondisyon hem de mental anlamda hazır bulunuşluk isteyen bu spor dalı ile alakalı yaz temeli eğitimi alma şansım oldu.

Not: Bu yazı tamamen amatör ruhla ve kişisel tecrübeler sonucu oluşturulmuş bir birikimi anlatmaktadır. Teknik veya akademik bilgi olarak geçerlililiği yoktur.

Bu eğitimi 3 farklı başlık altında ele alacağız

1.İniş

Fotoğraf: https://www.yuksekisler.com/petzl/teknik_bilgiler/spor-tirmanis/cok-ip-boyu-tirmanis/iple-inme/

İniş eğitimi bir noktaya sabitlenmiş bir ipe, kendimizi emniyete alarak iniş yapmayı gerektiren bir uygulamadır.

Ön Hazırlık:

Kemeri bağlamak: Kemer bele düzgür bir şekilde takılır. Ön tarafta yer alan emniyet halkalarının birbirine geçmemesi ve düzgün durmasına dikkat edilir. Bel sıklığımız iki parmağımızın geçmesine izin verecek şekilde olması yeterlidir.

Kemer askılarına bağlanacak araçlar:
Emniyet Perlonu: Kemerin alt resimde görüldüğü üzere iki halkasından geçirilerek uzengi düğümü ile bağlanması gerekmektedir. Biraz uzun olabilir.


Prusik düğüm için ip: Çift balıkçı düğümü ile oluşturduğumuz ip, askıdan kolayca alacağımız bir şekilde ve oradan kendiliğinden çözülmeyecek şekilde olmalıdır.
Perlon : Kırmızı perlon atc’ye bağlayacağımız karabina içinde duracağı için o karabinaya doğru uzatılırsa bizim için alması ve kullanması kolay olacaktır. Bu perlon yukarıda turuncu renkli halkaya geçirilmesi ve gerekmektedir.
Karabina: Bir adet HMS(atc için) ve bir adet küçük karabina(emniyet için) olması yeterlidir.

İnişe Geçiş:

İneceğimiz noktaya yaklaşırken şu sıra izlenebilir:
1. İlk işimiz emniyet perlonunu karabinaya takarak kendimizi sağlama almaktır.
2. Prusik düğümü atmak için ip askıdan alınır ve prusik düğümü atılır. Gerdirirken düğüm noktasının kenarda kalmasına dikkat edilir. Ardından bir sonraki işlem için bu ip aşağıya kaldırılır.
3. Atc askıdan alınır ve ip atc’ye şekildeki gibi geçirilir. Dikkat ! Atc’nin el işaretli kısmı her zaman elimizi tuttuğumuz yöne doğru bakacaktır. Atc ve ip halkasının tam ortasından karabina geçirilir . Bu karabinaya bel kemerine bağlı olan kırmızı perlonda geçirilir. Ardından ATC den yukarıya dogru biraz ip verilir ve gerginliği kontrol edilir.

4. Son hazırlıklar tamamsa artık inişe hazır hale geldiğimiz anlaşılır ve emniyet kemeri çıkarılır belimizdeki askılardan birine takılır.

5. Bir elimiz aşağıda frenleme ve ip verme görevi görürken, diğer elimiz prusik düğümü attığımız ipin üstüne koyarız ve ip salarak kendimizi aşağıya çekeriz. Aşağıya inerken ayaklar omuz hizasında açık, ve dik konumda olmalıdır.

2.Tırmanış

Tırmanış kısmı emniyet alan kişi ve tırmanacak kişi olarak iki kişiyle gerçekleştirilir.

Tırmanacak kişi hazırlıgı:

Tırmanacak kişi ön hazırlık:

Ön hazırlık kısmı en kolay olan kısımlardandır. Yukarıdan gelen ipi bel kemerinnin iki halkasından geçirdikten sonra açık 8 li düğüm atılır, üstüne bir de balıkçı düğümü atılır ve ip sağlamlaştırılır. Artık yukarıya doğru tırmanmaya hazırsınız. Bu noktadan sonra partner kontrolü yapılır.

SEKİZLİ DÜĞÜMÜ | DOĞAYA KAÇIŞ

Emniyet alacak kişi ön hazırlık:

Tırmanan kişinin emniyetini alan kişidir

Bel kemerinde karabinaya ATC bağlıdır ve sporcu ipi buradan geçirir. Yukarıya tırmanan kişi tırmandıkça ip boşa çıkar ve bu boşa çıkan ipi aşağıya çekmekle görevlidir. Burada önemli nokta hiçbir zaman atc’nin altından tuttuğu ipi boş bırakmamasıdır. Partneri her yükselişte pratik el hareketiyle tırmanan kişinin ipini gerginleştirir.

İniş esnasında ise iki elini de atc altında tutar ve alttaki eliyle partnerinin iniş hızına göre ip verir. Eli atc ye yakın olmamalıdır. Ani bir ip kaçısında parmagı kopabilir.

3.Emniyet noktası oluşturma

2’li veya 3’lü emniyet nokta oluşturma çalışmalarından oluşur. Burada önemli nokta, açı genişlerse dağcı, kullandığı iplere ekler yapacak ve açıyı olabildigince 60 derece seviyelerinde tutmaya çalışacaktır

Emniyet noktası oluştururken, karabinaların yönü çok önemlidir.

Teknik Malzemeler | DOĞAYA KAÇIŞ

Bazı emniyet noktaları oluşturmada kullanılan gereçler
Stoper: Sıkıştırılarak kullanılır.
Tricam: Açısal olarak emniyet noktası oluşturur
Friend: En sağlamıdır
Hegzantrik: Stopere benzer yapıdadır.
Sikke: Kayaya çakılıdır, sağlam çakılması önemlidir.

Not: Kesinlikle eğitim almadan veya bu işi bilen kişiler yanınızda olmadan denenmemelidir. Bu yazı tamamen basit bir eğitim sonucu oluşan bilgi birikimleridir. Akademik veya teknik geçerliliği yoktur.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir