Bir önceki dersimizde arduino kütüphanesinin proteus programı içerisinde nasıl ekleneceğini öğrenmiştik, kaçıranlar buradan bakabilir
https://www.mekinfo.net/wp-admin/post.php?post=495&action=edit
Şimdi sıra ilk simülasyonumuzu yapmaya geldi.
Isıs’e giriş yapıyoruz. P’den arduino muzu çağırıyoruz. Ekledik. Proteus dosyamızı kaydedelim, ve arduino programını çalıştıralım.
Arduino IDE’sinde araçlar menusunden, Arduino UNO yu seçiyoruz.
Örnekler menüsünden, blink programını bulup açıyoruz. Diğer pencereyi kapatabiliriz. İlk işlemimiz:
Dosya > Tercihler > ” Derleme ” > Tamam
Burada derleme’nin yanında tick işaretini koyuyoruz, bu derlediği dosyanın hex dosyasını nereye kaydedildiğini bize gösterecek.
Peki hex dosyası nedir ???
Arkadaşlar hex dosyası aslında bizim arduinoya gönderdiğimiz kodların, onun anlayacağı biçimidir. Yani aslında bizler her ne kadar kod yazsakta makineler bunları o şekilde okumaz anlayamaz, sadece bir ve sıfırlardan anlarlar. İşte kodların bir ve sıfırlara dönüşmüş haline bizler hex dosyası diyoruz. ( hexadecimal veya binary sayılardan oluşurlar.)
Tamam diyip. programımızı derliyoruz.
Derledikten sonra, arduino alt kısmında bize programın hex dosyasının bulunduğu konumu vericek. İşte burada
Burada hex dosyasını alıp kopyalayıp. Daha önce masaüstüne kaydettiğimiz Blink klasörümüzün içine atıyoruz, (ki yerini bilelim)
Ardından Proteus programına geri dönerek Arduino üstüne çift tıklıyoruz.
Şimdi ise yapılacak işlemler basit, bir adet led, bir adet direnç çağırıp, Arduino’nun 13. bacağına bağlıyoruz ve bunları toprağa bağlıyoruz. Ardından simülasyonu çalıştırdığımızda, programımızın Led’i bir saniye aralıklarla yanıp söndürdüğünü görüceksiniz
Program kodlarıyla ilgili detaylı bilgi almak isterseniz arduino ile led yakma yazımıza göz atabilirsiniz. Esenlikler !