Gömülü Sistemler Raspberry Pi Yazılım

TJ BOT Kurulum

Öncelikle Raspberry Pi ‘yi çalıştırabilir ve uzaktan kodlayabilir hale gelmek için, şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Raspberry Pi ‘yi kurup TJBot’unuzu montajladıktan sonra artık, bu küçük robotunuzu programlanmaya hazır hale getirme vakti.

Terminali açıp bu kodu yazıyoruz

$ curl -sL http://ibm.biz/tjbot-bootstrap | sudo sh -

Not: Metni kopyalamak için klavye kısayolu ctrl+c’dir . Ancak bu, terminal pencerelerinde farklıdır. Shift+ctrl+c’yi aynı anda tutmanız gerekir . Bu nedenle, kopyalanan metni bir terminal penceresine yapıştırmak için klavye kısayolunu kullanırsanız, standart ctrl+v çalışmayacaktır. Shift+ctrl+v tuşlarına aynı anda basmanız gerekli.

Bu koddan sonra sizin için tüm gerekli verileri otomatik olarak Raspberry işlemcisine kuracaktır

TJBot ilk istemi

TJBot’un yüklenmesini istediğiniz Raspberry Pi’de çalışıyorsunuz, bu nedenle ‘ y ‘ yazıp Enter’a basın .

TJBot’unuz için bir ad girmeniz istenecektir. TJBot’a istediğiniz herhangi bir ad vermekten çekinmeyin veya değiştirmeden bırakmak için Enter’a basın. Gerçekten önemli değil, söz veriyorum.

Ardından ipV6’yı devre dışı bırakmak isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Tekrar ‘ y ‘ yazın ve Enter’a basın .

Sonraki soru, DNS sorgularını hızlandırmak için Google’ın ad sunucularının kullanılıp kullanılmayacağıdır. Tekrar ‘ y ‘ tuşuna ve ardından Enter ‘ a basın .

Ardından, komut dosyası size ” yerel ayarı ABD İngilizcesi’ne (en-US) zorlamak ” isteyip istemediğinizi soracaktır . Bu soruya istediğiniz gibi evet veya hayır olarak cevap verebilirsiniz, ancak ABD’de bir kullanıcıysanız, evet cevabını vermeniz mantıklıdır.

Şuna benzeyen bir ekranla karşılaşacaksınız

yükseltme istemi

Raspberry Pi’nizin işletim sistemini yükseltme hakkında bir soru soruyor. Bunun bir saat veya daha uzun sürebileceği konusunda uyarıyor! Endişelenmeyin, deneyimimize göre İnternet bağlantınızın hızına bağlı olarak yaklaşık on dakika veya daha az sürer. Her durumda, tekrar ‘ y ‘ yazıp güncelleme işlemini başlatmak için Enter’a basabilirsiniz . Bu işlem sırasında metin ekranı arka arkaya kayar kendinizi bir matrix filmi içinde hissedebilirsiniz.

Node.js’yi yükleyin

Yükseltme işlemi tamamlandıktan sonra, Node.js’nin daha yeni bir sürümünü yüklemenizi isteyen bu soru gelir.

Düğüm yükleme istemi

 

evet cevabı verin. Evet yanıtını verdikten hemen sonra, Node.js’nin hangi sürümünü (6 veya 7) yükleyeceğiniz sorulacak . ‘ 7 ‘ yazıp Enter’a basın . Komut dosyası Node.js sürüm 7’yi Raspberry Pi’nize indirip yüklerken birkaç metin ekranı daha alacaksınız .Not: 16/12/2018 tarihinden itibaren, yükleme paketi tarafından Node.js’nin 9. sürümü önerilir.

Bir sonraki soru, TJBot projesinin “klonlanması” ve bunun nereye klonlanması gerektiği ile ilgilidir. Bu durumda klonlama gerçekten sadece indirme anlamına gelir. İndirmek için varsayılan konum masaüstüdür; bu, herhangi bir yer kadar iyi ve pek çoğundan daha iyi bir yerdir. TJBot projesini masaüstüne indirmek için Enter tuşuna basmanız yeterli.

Şimdi aşağıdaki gibi görünen bir ekranınız olacak.

Masaüstü Ekranı

Komut dosyası “Ses çekirdeği modülleri devre dışı bırakılsın mı?” diye soruyor. SparkFun’un TJBot kiti, HDMI veya USB çıkış seçenekleri yerine ses çıkışı için ses jakını kullandığından, burada ‘ n ‘ tuşuna basmak isteyeceksiniz . Bu soruya ‘evet’ cevabını verirseniz, daha sonraki TJBot projelerinde ses çalışmayacak ve üzüleceksiniz.

TJBot projesini klonlama

Tebrikler ! Nurtopu gibi bir TJBot’unuz oldu.

Son olarak, donanım testleri yapmak isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Yükleme işlemi sırasında yaptığımız bazı değişiklikler, hiçbir şey yanlış olmasa da bu testlerin başarısız olmasına neden olabileceğinden ‘hayır’ yanıtını vermenizi öneririm.

Son soru şudur: “Şimdi yeniden başlatmak istiyor musunuz?” Sen ‘cevap verebilir evet derhal yeniden başlatmak için’ ya da ‘ hayır ‘ ve daha sonra yeniden başlatın. Devam etmenizi ve ‘ evet ‘ yanıtını vermenizi öneririm .

Eğer Manuel olarak elle kurulum yapmak isterseniz, buradaki kaynaktan yararlanabilirsiniz.

İlk Uygulamanızı Gerçekleştirme

Kurulumdan sonra masaüstünüzde bir tjbot klasörü oluşacaktır. Bu klasörün içinde TJBOT aksanlarını kontrol etmeniz için sizlere örnek proje test uygulamaları eklenmiştir.

Bu uygulamaları gerçekleştirmek için öncelike TJbot’un Neopixel Led’i ve Servo Motoru şu şekilde bağlanmalıdır.

Usb çıkışlarına ise mikrofon bağlayabilirsiniz. Kamera bağlamak için ise şu şekilde bir montajlama izlemek zorundasınız.

İçinden çıkan mini speaker ile bluetooth bağlantısı yapabilirsiniz. Şahsen ben bunda zorlandım yapamadım. Bunun yerine 3 mm Audio çıkışına bağlanabilen bir ses aletinden de yararlanabilirsiniz.

Şimdi kodlarımızı yazalım ilk olarak şu komutları yazarız

$ cd Desktop
$ cd tjbot/tests
$ npm install

burada klasörlerden tests klasörüne ulaşırız ve npm install yazarak bu testleri uygulayabilmek için işlemcimizi hazır hale getiriyoruz.

Şöyle bir kod görmeniz lazım bittiğinde.

ls yazarsak o klasörün içindeki tüm dosyaları görmüş oluruz.

Burada çalıştırmak istediğimiz test dosyasını şu komut ile yazarak çalıştırıyoruz.

$ sudo node test.servo.js

servo çalıştırırken sizlere hareketlerle alakalı sorular soracaktır. bunlara y’ye basarak enter’a basarsanız hareketler devam edecektir.

Takıldığınız yerde sormaktan çekinmeyin İyi çalışmalar !

Kaynaklar:

https://github.com/ibmtjbot/tjbot
https://github.com/ibmtjbot/tjbot/tree/master/bootstrap
https://github.com/ibmtjbot/tjbot/tree/master/tests
https://pinout.xyz/
https://learn.sparkfun.com/tutorials/getting-started-with-tjbot/all

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir