Kategorilendirilmemiş Yazılım

Unity Öğreniyorum I Nedir ?

Unity Öğrenmeye soru cevap şeklinde gidelim.

Unity Nedir ?

En basit hali ile; Windows, Android, Konsol(-lar)ve IOS için oyunlar yapmanıza olanak sağlayan, isterseniz ücretsiz isterseniz de PRO sürümü mevcut olan Oyun Motorudur. Yani Unity kullanarak kendi oyunlarınızı yapabilir, geliştirebilirsiz.

Unity’nin Özellikleri Nelerdir
-C# & Java Tabanlıdır.
-Çoğu güncel Model exp.’lerini desteklemektedir
-Basit UI.
-İyi bir performans sunar, hızlıdır yani.
-Dilediğiniz büyüklükte oyun yazmanıza olanak sağlar.

Oyunumu nerede/nerelerde paylaşabilir ve ücretini alabilirim/gelir elde edebilirim ?
-Steam, Google Play Store, AppStore gibi yerlere koyarak. Bu oyunlardan gelir elde etmek için ise, oyunlarınıza reklamlar ekleyerek elde edebilirsiniz. Unity de tasarladığın oyunu yayınlayacağın platforma göre seçtiğinde sana ilgili platforma göre dosyaları sunar. Android .apk dosyasını 25 dolarlık üyelikle yayınlayabilirsin. IOS tarafı Xcode platformu üzerinden ilerler ,store yüklemesini ordan sağlarsınız. Gelir elde etmek istersen reklam veya oyun için alımlar sunman gerekir.

Unity Yeterli mi ?
Unity iyi bir Oyun Motoru olsa da, kendisinden kat kat daha iyi olan; gerek Açık Kaynak kodlu gerekse kapalı kaynak kodlu oyun motorları piyasada mevcut. Yeterli mi ? sorusuna siz kendiniz cevap verebilirsiniz. Ne biçim bir oyun yapacaksınız, bu oyun motoru için yeterli mi ? diye düşünerek kendiniz cevabı bulabilirsiniz.

Unity’den gelir elde edebilir miyim ?
Elbette edebilirsiniz. Şimdi şunu demeden önce belirteyim de sonra sekmeyi kapatıp direk Unity’i indirmeye gitmeyin, arkadaşlar iyi bir oyun yaparsanız 10.000 TL(daha fazla da olabilir, daha az da) gibi bir ücret alma şansınız olabilir. Tek seferliğine mi ? Hayır, her ay. 10.000 TL’den fazla olmaz mı ? O da size bağlı Ama durun durun bu ücretleri öyle hava da kapamıyorsunuz. Bu zaman da kim o kadar parayı bir oyuna verir ki ? Tek bir uygulamadan o kadar ücret almanız imkansız, en az 5-6 uygulama yazıp piyasaya çıkartmanız gerekiyor.

Unity Ücretli mi ?
Unity’de 4 Adet lisans vardır. Ücretsiz sürümü bulunmaktadır.

Oyun motorunu sonunda bitirdik, şimdi gelelim 3B Modelleme, 2D Çizim ve Texture/Material konusuna. Yazılım size göre değil, siz hayal gücünüze güvenip dağları, taşları yaratmak, kendi dünyanızı modellemek istiyorsanız sizlere de diyeceklerim var. Arkadaşlar bu programlardan da seçim yapmalısınız. 3 Boyutlu modeller mi tasarlamak istiyorsunuz yoksa 2 boyutlu çizimler mi yapmak istiyorsunuz ?

3 Boyutlu ise hadi gelin aşağıda ki listeye bakalım.
*Sıralama ilerledikçe seviye ve kalite artacaktır.

1-Sketchup: O kadar kolay ki sanırım ana temasını çözmem 5 Dakika mı almıştı… Google tarafından piyasaya sürülen bu yazılım ile dilerseniz 2D dilerseniz 3D modelleme/çizim yapabilirsiniz arkadaşlar.

2-Blender:Bunu öğrenmem günlerimi aldı. O kadar çok kısayol tuşuna basmak zorunda kalıyorsunuz ki bir işlem yapmak için parmaklarımı oradan oraya götürmekten bir ara beynim error vermişti. Şaka bir yana Blender hoş modellemeler ortaya çıkarabileceğiniz zor ve kolay arasında kalmış her kullanıcıya yetecek düzeyde bir 3 Boyutlu modelleme programıdır.

3-Autodesk 3ds Max: Programı indirmek mi daha zor yoksa kullanmak mı karar veremediğim sayılı yazılımlardan biridir. Direk söyleyeyim profesyonel olarak bu işi yapacaksınız, 3DS Max bu iş için yapılmış en iyi yazılımdır. Tek kelime ile harikalar yaratabileceğiniz çok kuvvetli bir tabanı olan yazılımdır.

4-Zbrush: Bu programı aslında başka bir sınıfta ele almak istedim ama buraya yazmayı doğru buldum. Zbrush çok yönlü gayet kaliteli bir programdır. Asıl amacı 3 Boyutlu Karakterler, Canlılar tasarlamak, modellemektir. Yazılım o kadar güzel ve eğlenceli ki gerçek anlamda ekranın ortasında şekil verdiğiniz, yoğurduğunuz* bir heykel gibi duruyor. Çok sağlam ve başarılı şekilde karakter modellemek için en iyi programdır bence.

3 Boyutlu modellemelerin ardından sırada; 2 Boyutlu çizimler/texture’lar/materyaller yapmak için program önerileri var.

1-Adobe CS6: Kendisi Photoshop dışında da kullanılan bir yazılımdır. 2D Çizimler yapmak için kullanacağınız ilk program olmasa da idealdir. Kendisi ile daha çok texture yapılabilir.
2-Adobe Illustrator: 2D çizimler için önerebileceğim UI’si zor ama gayet kaliteli bir programdır..

Programı bu siteden indiriyoruz:
https://store.unity.com/download-nuo

First time Users, ve Agree and download diyoruz
Ardından Next Finish tarzı klasik yüklememizi yapıyoruz.
Yüklendikten sonra otomatik olarak karşımıza çıkan editör programını da yüklüyoruz.

Bir sonra ki adımda unity ID hesabımızı oluşturuyoruz ve programı indirmeye başlıyoruz. Editor programının inişi biraz uzun sürebilir.

Program indikten sonra Select Microgame kısmından Karting Microgame oyununu indiriyoruz. Bu şablon yeni başlayanlar için çok uygun bir öğretici oyun. (Karşılaşılan hata: ID hesabı oluşturduktan sonra ben devam edemedim. Ancak sizde aynı hatayla karşılaşırsanız zaten hali hazırda masaüstüne kurduğumuz Unity Hub 2.3.0 uygulamasına giriş yaptıgımızda Learn kısmına gelip burada Karting Microgame oyununu download ederseniz, kaldığımız yerden devam edebilirsiniz.

Unity Editoru açıp Learn sekmesine tıklıyoruz, ve İlk aşamayı download ediyoruz.

Bu noktadan sonra Proje oluşturma kısmına diğer yazımızdan devam ediyoruz…

Kaynaklar: https://www.technopat.net/sosyal/konu/unity-nedir-nasil-kullanilir-oyun-motorlari-serisi-1.514878/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=rE03nC4K_Eg&feature=emb_logo
https://learn.unity.com/tutorial/create-your-first-unity-project?courseId=5c59cf22edbc2a001f59aa5d&signup=true#5c7f8528edbc2a002053b410

https://www.technopat.net/sosyal/konu/oyun-nedir-nasil-yapilir.514232/

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir