Güncel

Prizdeki Şarj Aleti Telefonsuz Enerji Tüketir mi?

Evimize gelen elektrik 220v’tur. evimizde kullandığımız bir çok elektrikli cihaz ise 220v’u direkt olarak kullanmaz, girişlerinde bulunan bir transformatör yardımıyla bu gerilimi düşürerek kullanırlar. Bu transformatörler cep telefonlarının adaptörlerinde, televizyonların iç kısımlarında, bilgisayar kasalarının hemen girişlerinde bulunurlar. asıl görevi 220v olan alternatif gerilimi 24v, 12v, 5v gibi düşük doğru gerilimlere düşürmek olan bu cihazlara adaptör, güç kaynağı (power supply) gibi farklı isimler verilmiş olsada hemen hepsinin görevi benzerdir.

Peki izlemediğimiz televizyonun fişi takılıysa, şarj etmediğimiz telefonun adaptörü fişe takılıysa, kullanmadığımız bilgisayarın fişi takılıysa bunlar hala enerji tüketirler mi? bu örnekleri daha fazla artırabiliriz elbette… Evimizde elektrikle çalışan bir çok aletin fişini prizde bırakıp gidiyoruz. ama şunu bilmeliyiz ki içinde transformatör olan her cihaz kulanılmasa da eğer fişe takılıysa az da olsa enerji tüketmeye devam eder.

Peki bu cihazlar kullanılmadığı durumda ne kadar enerji tüketirler?

Kullanılmadığı durumda prize bağlı küçük bir transformatör 1-5w arasında bir güç tüketir. bireysel olarak düşündüğümüzde bu güç miktarı çok büyük gelmeyebilir. fakat genele vurduğumuzda ise çok büyük rakamlarla karşılaşabiliriz.

Mesela; evimizde en azından yukarıdaki tarife uygun 5 adet elektrikli alet olduğunu, bu aletlerin ortalama 3w güç tükettiklerini düşünelim. Toplam 5×3=15 w bir güç tüketimi demektir bu. bu aletler günün 18 saati sürekli fişte olduğunu düşünürsek 15×18=270wh’lık günlük enerji tüketir. günlük 270 wh’lik enerji aylık; 30×270=8.1kwh, yıllık ; 8.1×12=97.2 kwh’lik enerji tüketimi demektir. yılda bir evden 97.2 kwh’lik enerji boşa harcanmaktadır. aynı olayın 100000 evde yaşandığını düşünürsek, 9720000 kwh lik bir enerjinin bir yılda boşa gittiğini görürüz.

Para olarak düşünürsek; 97.2×0.70 =68 tl bir evin bir yılda boşa harcadığı enerjinin faturası,
6.800.000 tl 100.000 evin boşa harcadığı enerjinin faturası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Not: Bir çoğumuz bu hatayı yapıyoruz. şarj edilen elektronik aletleri (laptop, telefon vs. ) şarj tamamlandıktan sonra şarj bitirme işlemini kabloyu cihazdan çıkararak değil; önce fişi prizden çekip sonra cihazdaki kabloyu çıkararak yapmalıyız. Fişi çekmeden kabloyu çıkardığınızda, adaptörde kalan gerilim cihaza(özellikle laptoplara) zarar verebilir. önce fiş çıkarılıp, ışık sönene kadar cihazın kablosu çekilmemelidir. kullanma klavuzlarında da böyle yazar.

kaynak : https://www.elektrikce.com/…rsa-elektrik-harcar-mi/

Peki trafo nedir ?

trafo dediğimiz şey iki adet bobinden oluşur. 220 voltun bağlandığı tarafa primer çıkış tarafına sekonder denir. transformatörün çalışma mantığı primerde indüklenen akımdan sekonderdeki bobinin belli bir miktar elektrik çekmesi mantığına dayanır. primer bobini ile sekinder bobini arasında elektrik bağlantısı yoktur. primerdeki bobin iki sebepten dolayı telefon ya da herhangi bir yük bağlanmasa bile minimum da olsa bir elektrik harcar.

birincisi bobin metrelerce sarılmış bakır kablodur aslında. bu kabloların da bir özdirenci vardır. direnç demek de elektrik harcamak demektir. basit ohm kanunu hesabı yani.

ikinci durum ise bu primer denen bobin empedans yaratır. bunu bir tür elektriğe karşı koyma olarak düşün.

aslında üçüncü bir durum daha var. trafo çıkışına bağlanan alternatif akımı regüle eden devre elemanları. minimum olmak üzere elektrik harcarlar.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir