PLC

DVP12SE – DVP06XA İle Analog Veri Okuma-Yazma

DVP 12SE Delta PLC ile analog veri iletişimi nasıl olur onu öğreneceğiz arkadaşlar. Bunun için kullacağımız modül Delta’nın DVP-06XA analog giriş çıkış modülü. Öncelikle bu modülü bir tanıyalım

06XA analog modülünün kılavuzuna baktığımızda bir çok konu hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Biraz inceleyelim

Bu tablodan XA modelinin toplam 6 adet giriş çıkışa sahip olduğunu anlıyoruz.

Yine yukarıdaki grafiğe baktığımızda CH1-CH4 arası giriş için kullanıldığı görülüyor. Burada önemli nokta. Girişlerimiz Akım olarak kullanılacaksa Akım girişe kablo bağlantısı gerçekleştirilmeli aynı zamanda V+ girişiyle uçları kısa devre edilmelidir.

Yine Voltaj girişi yaparken de, eğer sinyal gelişinde gürültü tespit edilirse V+ ile COM arasına 0.1-47uF 25V arasında bir kontansatör bağlantısı filtre için bağlamalıdır.

Voltaj giriş aralığı olarak max -+10V luk bir girişe sahip olabiliyoruz. Çıkış olarak da 0-10 V çıkış verebiliyoruz.

Akım giriş aralığı olarak -20mA-20mA aralığında bir giriş verebiliyoruz. Çıkış olarak da 0-20mA çıkış verebiliyoruz.

Analog modülümüzde tıpkı CPU modül gibi 24 V ile beslenmekte bunun için de girişi bulunmaktadır. CPU modül ile aynı yerden besleyebiliriz.

Yukarıdaki bilgileri bilmeden kesinlikle bu modülleri kullanamayız, daha da kötüsü, kullanamaz hale getirebiliriz. O yüzden mutlaka bu modüller hakkında fikir sahibi olmamız gerekiyor ve bu kılavuzları okumayı öğrenmemiz gerekiyor.

Son olarak tablomuza bakalım

Yine bu tablodan birçok bilgi gözümüze çarpıyor. Ama özellikle bilmemiz gerekenleri ben kırmızı çerçeve içine aldım. Burada giriş data aralığımız 0-2000 aralığına kadar bölünebildiğini gösteriyor. Yani şöyle diyelim girişten 10V aldıysak, bunu programımız içeride K2000 bilgisi olarak yazıyor. Bizde programımızı buna göre düzenleyeceğiz.

Çıkışta ise bu bilgi 4000 aralığına çıkıyor. Yani çıkışlarımıza K4000 bilgisini gönderirsek 10 V elde edicez K0 gönderirsek 0 volt elde edicez. Tabi bizler bu aralıkları SCALA komutu kullanarak da değiştirebiliriz.

PLC İLE ANALOG MODÜL BAĞLANTISI

Analog modüle, 24 V girişini yaptıktan sonra(cpu ile aynı kaynaktan beslenebilir), “Extension Port” yazan kısmın kapağını tornavida yardımıyla çıkarıyoruz. Aynı portun 12SE modelindeki kapağını da çıkarıyoruz. Ve Bağlantımızı gerçekleştiriyoruz.

Öncelikle 12SE nin beyaz çentiklerini yukarı kaldırıyoruz

Ve bu şekilde kolayca bağlantı sağlanıyor. Modülü taktıktan sonra beyaz çektikleri inidiriyoruz.

Örnek Uygulama

Örnek uygulama olarak, analog modülün girişine uyguladığım 0-10V arası girişi çıkıştan aynı şekilde ölçü aletinde okumak istediğim bi uygulama geliştirelim.

Bunun için 0- 10 V arası değişiklik gösteren bir girişe ihtiyacım var. Elimizde çok fazla imkan olmadığı için Güç kaynağından çektiğimiz 24V’u Potansiyometreli bir gerilim bölücüyle eşleştirip, potansiyometreden 0-10 V giriş almayı hedefliyoruz. Bunun için Proteus programında öncelikle hangi dirençlerle çalışacağımı bilmek için bir simülasyon kuruyorum.

Elimdeki 5k pot ve 10k direnç ile 24V luk girişten, 0 ila 8 V arası değişen gerilim değerlerim olduğunu gördüm bu da benim içimi gördü. Şimdi bu girişi hazırlayıp. Buradan aldığım çıkışı Analog V1+ girişine gireceğim COM ucunada GND bağlantısını yapacağım.

Çıkışı ise Analog V5+ ucuna Ölçü aletimin Kırmızı probunu ve Com ucuna da siyah probumu bağlayarak göreceğim.

Şimdi programlama kısmına geçelim.

Programlama

Programı açtıktan sonra ilk yapmam gereken iş Konfigürasyon ayarlarını yapmak. Buradan kendi modülümüzü seçip ayarla diyoruz.

Ardından açılan pencerede giriş çıkış tanımlamalarımızı yapıyoruz. I/O Modu ayarı seçildikten sonra Register Yazma modu aktifleştirilir.

Burada CH1-CH6 arası giriş ve çıkışları Voltaj girişi mi yoksa Akım girişi mi olucak seçiyorum. Aynı zamanda LD M1002 diyerek bu komutun program açılırken bir kere okunmasını sağlıyorum. Yani bunu Arduino programlarken ki Void Setup döngüsü gibi düşünebiliriz. Özizleme diyip Listeye ekle dedikten sonra komut satırına ekleniyor. Tanımlamlar yapıldı.

Ardından giriş değeri için. Mevcut giriş değeri bölümüne geliyorum ayarlamalarımı yapıyorum

Anlamı şu : M1000 aktif olduğunda(hep aktiftir) K0 a bağlı modülden K12. değişkene gelen veriyi oku ve D100’e yaz tek sıralı olarak .

0 10 V gireceğiz. O kendisi içinde K değerini 0 2000 değeri arasında değiştirecek. Nedenini yazının başında belirtmiştik. Çıkış içinde hatırlarsanız 0 4000 aralığında yazıyordu

Yukarıdaki komutta neden K12 yazdığını merak ediyorsanız, GİRİŞ MEVCUT DEĞERİ yazan kısmın yanındaki rakama bakmanız yeterli.

Yani diyor ki

Şimdi de çıkış komutlarını yazıyoruz.

Komut anlamı şudur. K0 ‘a bağlı modülün K10. değişkenine, D100 içindeki değeri 1 sıralı olarak yaz. (Eğer K2 yazsaydı, d101 değeri de CH6’ya yazılacaktı)

Onaylıyoruz.

Programımız şuan bu halde

Programımızı çalıştırıyoruz. Ve potansiyometreyi oynattığımızda gelen veriyi çıkış değerimizde görüyoruz. Ancak bir hatayla karşılaştık. Gelen değerimizde sıkıntı olmamasına rağmen çıkış değerimizde sadece 0-4.16 V arası değişen değerler gözlemliyorum.

İşte bu hata bize çok şey öğretiyor. Çünkü gelen veri data aralığım 0-2000 aralığında çıkışım ise 0-4000 yani geleni olduğu gibi çıkışa yansıttığımız için ancak 10 V’un yarısı kadar bir değer görebiliyoruz. Peki o halde ne yapıcaz ?

SCALA komutu imdadımıza yetişiyor. SCALA komutuyla istediğimiz değer aralığını istediğimiz değer aralığına çevirebiliyoruz biliyorsunuz. Bu komutu programımıza entegre ediyoruz

Kırmızı çerçeve altına aldığım kısım tamamen en son eklediğim komut satırı oluyor.

Anlamı ise şu Gelen veri max D200’e , Gelen veri Min D201, Dönüşecek veri Max D202, Dönüşecek veri min D203’e yazılsın. SCLP komutu ile D100 içindeki değeri D200’e içindeki değerlerle entegre et ve Sonucu D300’e yaz.

Bu komuttan sonra TO komutuyla analog gönderdiğimiz verimizi D300 olarak değiştiriyoruz. Ve program sonucunda Çıkış değerlerimin 0 8V arası değiştiğini görebiliyoruz.

ANALOG ÇIKIŞ DEĞERİNE MANUEL VERİ GİRMEK

Bir önceki uygulamızdan sonra eğer ki giriş yapılacak bir elemana sahip değilseniz, WPL programı üzerinden yine elle giriş yapabiliyoruz. Şöyle:

Öncelikle yine tabiki analog modülümüz PLC mize takıyorusunuz ardıntan. Konfigürasyon ayarları için yine

Modülü seçip ayarla diyorsunuz.

Ayarlarımı şu şekilde yapıyorum Bu uygulama da sadece çıkış alacğım için. Sadece çıkışlarda bi istekde bulundum. Dedim ki CH5 sen 0 10 V arası çıkış ver. CH6 sen de 2-10 V arası çıkış ver.

Ardından bunu Önizleme ‘ye basıp Listeye Ekle diyoruz.

Ardından. Çıkışlarımın ayarları için CH5 Çıkış ayarına gidiyorum

Buradaki anlam şu. CH5 çıkış değeri D100’e yazılacak. Data Sayısı 2 dediği için, CH6 ‘da D101’e yazılacak. Bunları da komut lisetesine ekliyorum.

Tamam’a bastıktan sonra ekranımıza bakalım

ANLAMI: 0. Modülümün K10 numaralı adresine D100 değişkeniniden itibaren 2 sıra gönder.

Unutmayalım ki data 4000 hafızalı. Ben çıkış modülüne nasıl konfigüre ettiysem (0-10V) 0 ila 4000 arasaındaki değeri de çıkış modülüne o şekilde yansıtacaktır..

Ardından programı derleyip gönderiyorum ve online moda geçiyorum

Evet programı çalıştırdık ve K değerlerini elimizle değiştirdiğimizde ölçü aletinde gelen gerilimlerin değiştiğini gördük

Burada K1000 değerini girdiğimizde ölçü aletinde 2.5 V, k2000 gönderdğimizde ölçü aletinde 5 V gördük.

Eksik gördüğünüz, yapamadığınız veya eklemek istediğiniz bilgiler varsa lütfen yorumlarda belirtiniz. Kolaylıklar, bilgiyle kalın:)

Similar Posts

2 thoughts on “DVP12SE – DVP06XA İle Analog Veri Okuma-Yazma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir