Türkçe açılımı ürün yaşam döngüsü yönetimi olan “Product Lifecycle Management (PLM)” sisteminin endüstrideki yeri gittikçe artmaktadır. PLM bir taraftan müşteri ve tedarikçi firmalar arasındaki ilişkiyi ve bilgi akışını internet ortamına döker. Böylelikle ilgili kişiler veya kurumlar her yerden bu bilgilere erişebilirler. Bununla birlikte mühendislik disiplinleri arasındaki işbirliklerine de ortam sağlar. Yazımızda PLM platformunun bileşenleri ve gelişim süreci anlatılacaktır.
PLM Nedir?
Product Lifecycle Management, yani diğer bir ismi ile PLM, Türkçe adıyla da Ürün Yaşam Yönetim Döngüsü olarak bilinmektedir. PLM platformunda üzerinde çalışılan ürünün tüm mühendislik, üretim, servis, kalite kontrol, dokümantasyon aşamaları internet ortamında saklı tutulur. Bu platformda isteyen birim, istediği bilgiyi alır ve üzerinde gerekli revizeleri yapar. Yapılan değişiklikten sonra tekrar aynı platforma koyar ve tüm birimlerin bilgisine sunar. Böylece ortak bir yerde herkes kendi işine yarayan dosyaya hızlıca erişip en güncel hallerini kullanır ve karışıklık, gecikme vs. gibi olumsuzluklar ortadan kalmış olur. Yani PLM; bir ürünün fikir aşamasından üretim haline kadar geçtiği tüm süreçlerin yönetilmesidir.
PLM’in Tarihsel Gelişimi
Yukarıda özette geçildiği gibi, PLM bir ürün geliştirme platformudur. Ürün geliştirme konusuna bakıldığında, Türkiye diğer ülkelere göre bu konuda daha yeni yeni bir standart oturtmaya başlamıştır. Ülkemizde 90’lı yıllarda proje ekiplerinde bulunan farklı disiplinlerdeki mühendisler, aynı fiziksel ortamı paylaşmaya başlamış olup ürün geliştirme adına standartlaşmaya başlamışlardır. Bu metot hala kullanılmakta olup çok sağlıklı olduğu söylenemez. Fiziksel ortamdan uzaklaşıldığında ise bilgilere erişimin mümkün olmayacağı gibi aynı zamanda hız konusunda da verimsizlik sağlanır. Bu sebeplerden dolayı PLM platformunun temelleri atılmaya başlanmıştır.
Herhangi bir fabrikasyon işlem kapsamında endüstriyel olarak yapılan üretimler dahilinde bütün veriler kayıt altına bu sistem sayesinde alınabilmektedir. Bu şekilde baştan sona parçaları nasıl bir üretim hatlarında geçtiği ve ne gibi aşamalar oluştuğu da güncel olarak kayıt altında tutulmaktadır. Bu kayıtlar farklı zamanlarda yeniden ortaya basit bir şekilde çıkarılabilmektedir. Bu aşamalar dahilinde kolaylıkla üretim hattı içerisinde rahat bir çalışma gerçekleştirilir. O yüzden bu sistemler dahilinde hatasız ve daha hızlı bir üretim yapılabilmektedir. Maliyetlerde düşüş meydana gelmektedir.
Plm Dökümanı İle Elde Edilen Avantajlar
Özellikle temel olarak tüm verilerin tek bir merkezden yönetilmesi, bu sistemin en büyük ayrıcalıklarından biridir. Diğer yandan döküman ve tasarım verilerinin bir bütün haline getirilmesi de yine bu sistem dahilinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu sistemler taratıldığı zamanlarda yapılan arama eşliğinde kısa sürede verilerin en güncel versiyonuna ulaşma imkanı elde edilebilir. Bu da yapılacak olan sürecin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini fırsat tanır. MS office veya CAD programlarına ihtiyaç olmadan bütün veriler kolaylıkla görüntülenebilmektedir.
Bir diğer avantajı da tasarımı gerçekleştiren bir ürünü farklı bir ülkede de bu işlemin aynı şekilde paralel olarak gerçekleştirilmesidir. Bu sayede yapılan üretimin süreci azalırken aynı zamanda en yüksek performans dahilinde hızlı bir şekilde satış işlemi piyasa bünyesinde gerçekleştirilebilir. Bu süreçlerin en uygun maliyetle yapılmasına da ayrı bir olanak tanır.
Product Lifecycle Management sayesinde üretim hattındaki hatalara anında müdahale etmek mümkün kılınmıştır. Ürün yaşam yönetim döngüsü isminden de anlaşılabileceği gibi ürünün hammadesinden başlayarak satışına kadar olan bir döngüdür. Bu aşamalardaki her bir adım detaylı olarak analiz edilerek raporlanmaktadır. Bu raporlara anlık olarak ulaşmak mümkündür.
Özellikle otomasyon alanlarındaki teknolojik ilerlemeler, tedarik bölümünün büyümesi, işçiliğin azaltılması, verimliliğin artması anlamına gelirdi. Fakat günümüzde dış ticaret hacmi eskiye oranla yükselmesi, şirketlerin bu süreçleri yönetmesi için bir sistem kullanmaya zorladı. PLM faaliyetleri ile birlikte otomasyon tekniklerinde verimlilik daha çok arttı. Bu platform ile ürünün piyasaya sürülme süresi de oldukça düştü; enerji tasarrufu ve verimli kaynak kullanımı gibi artıları da beraberinde getirdi.
PLM tüm bu avantajları sağlayan bir ve uygulayan olaran bir program dahilinde üretim sistemine kurulur ve entegre edilir. Günümüz teknolojisinde önemi her geçen gün daha da artmaktadır.
Kaynak: Siemens, Wikipedia